log in

Rugbescherming

Rate this item
(1 Vote)

Na de helm zijn nu de lichaamsbeschermers zoals crashpants en rugprotectoren aan een opmars bezig. Met de groeiende bewustwording in de wintersportwereld dat het lichaam tijdens het afdalen kwetsbaar is, ligt de stap naar wintersport-specifieke lichaamsbescherming voor de hand.

Misschien is het in dat kader goed om te weten dat de gemiddelde afdaalsnelheid voor mannen ligt op 46,6 kilometer per uur, voor vrouwen op 39,9 kilometer per uur en dat we bij slecht zicht of sneeuwval nauwelijks tempo minderen....

Zoals dat altijd gaat, treffen we lichaamsbescherming aanvankelijk uitsluitend in de racerij aan, maar inmiddels is er een ‘top-down’-ontwikkeling en zien we met name rugbeschermers populair worden. Niet geheel onterecht, want bij mannen ontstaat in bijna elf procent van de wintersportongevallen letsel aan de romp (voor vrouwen ligt dit slechts rond de vier procent).

We spreken met Sabine Hoffman van Komperdell: “De tijd dat rugbeschermers van hard plastic werden gemaakt, ligt definitief achter ons. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze vorm van rugbescherming wel effectief is tegen scherpe objecten zoals skikanten en stenen, maar dat veel minder effectief is bij het absorberen van een klap die de rug kan breken. De moderne softprotectoren, zoals onze Airshock-modellen, presteren daarin veel beter. Bijkomend voordeel is dat de softprotectoren door hun makkelijke vervormbaarheid natuurlijk prettiger zijn om te dragen.” Het materiaal van een softprotector vormt zich naar het lichaam en kan met behulp van bijvoorbeeld klittenbandsluitingen goed passend gemaakt worden. Je hebt echter verschillende soorten softprotectoren. Goedkoper zijn de protectoren waarbij het schokabsorberende gedeelte van EPS gemaakt wordt. Dit is hetzelfde als het materiaal dat voor skihelmen gebruikt wordt (piepschuim). Nadeel is dat je EPS moet vervangen na een zwaardere crash (dit geldt overigens ook voor helmen!).

Schuim Maar piepschuim is allang niet meer zaligmakend. Bij helmen zien we wat vernieuwingen en bij de rugbeschermers nog veel meer. De motorsport is de drijvende kracht achter de ontwikkeling van lichaamsprotectoren: daar zijn nog veel hogere snelheden en botsingen met een hardere ondergrond gewoon. De vraag naar meer comfort en alle research van de afgelopen jaren werpen hun vruchten af. Voor bepaalde modellen wordt nu geen EPS maar meerlaags schuim gebruikt. Dat zit comfortabeler omdat het nog beter vervormbaar is dan EPS, maar heeft als groot voordeel dat je het na een crash niet hoeft te vervangen. Het gaat gewoon meerdere crashcycli mee. Je moet je de werking voorstellen als van een schokbreker: het veert in, maar daarna keert het terug naar zijn oorspronkelijke vorm.”
Warm Ook de modernste protectoren zijn, met name op de rug, warm. Hoewel veel vrouwen dit juist als prettig ervaren, blijft het voor veel mannen een aandachtspunt. Fabrikanten die foamconstructies toepassen, voorzien dat foam van zoveel mogelijk lucht, zodat het ademende eigenschappen heeft. Het foam wordt veelal ‘verpakt’ in een ‘giletje’ (of broekje) van mesh-materiaal, dat ook ademt. Het grote voordeel van protectoren waarbij het schokabsorberende materiaal (schuim of EPS) uitneembaar is: je gooit het gilet of de broek dan zo in de wasmachine. Is het niet uitneembaar dan sta je te hannesen met je protector in een emmer en een handwasje…. Een ander groot voordeel van de moderne materialen: beschermers zijn hierdoor extreem licht van gewicht. Er bestaat een strenge Europese norm voor rugbeschermers: EN 1621-2.

Kinderen Voor kinderen is er de Alpina Kids Rugprotector. Deze biedt bescherming tegen botsingen en valpartijen, bestaat uit schokabsorberende ABS- elementen en is aan te passen via de schouder- en heupriem.

Last modified onzondag, 08 november 2015 00:42

Leave a comment

Onze premium partners

Wintertrex Visit Tirol Skiset, nu huren met 45% korting alpenweerman 


Skihuren met korting wel oplopend tot 50%

Log in or create an account