log in

Doe jij aan ski-karma?

Rate this item
(4 votes)

Het is weer tijd om in de echte sneeuw te gaan spelen en dit betekent ook dat het wintersportmateriaal in top-conditie moet zijn. Of het nu is omdat je nog weg gaat, of omdat je ski’s net een weekje intensief gebruikt zijn, goed je materiaal onderhouden is belangrijk. Karma is ook in dit geval van toepassing; wees lief voor je ski’s en zij zullen lief zijn voor jou op de piste. Hieronder wat tips om goed voor je materiaal te zorgen:

Bindingen

Zorg dat je bindingen altijd schoon en droog zijn. Modder, steentjes en zelfs de chemicaliën in de sneeuw kunnen er voor zorgen dat je bindingen sneller slijten en niet goed sluiten. Maak ze droog na gebruik en check of alles nog goed vastgedraaid is. Laat ze elk jaar nakijken door een skiwinkel bij jou in de buurt. Op deze manier voorkom je ongelukken, een ski verliezen op de piste is ook zo vervelend. 

Schoenen

Als je je ski- of snowboardschoenen niet gebruikt, zorg dan dat ze dicht zijn; de schnallen en veters vast. Op deze manier blijft de schoen beter in vorm en behoudt hij zijn flexibiliteit. Natuurlijk is ook belangrijk dat ze droog zijn. Zet je schoenen na gebruik bij een verwarming en wees er zeker van dat ze droog zijn voor je ze opbergt. Je kunt zelfs een anti-bacteriële spray gebruiken. Probeer skischoenen zo min mogelijk te gebruiken op harde ondergrond. Hoe minder slijtage op de hiel en teen, hoe beter de schoen in de binding past. Hierdoor minimaliseer je de kans op ongelukken. 

Ski’s en snowboard

Ook hier geldt, maak je ski’s of snowboard droog na gebruik. Op deze manier krijgen de staalkanten geen kans om te roesten. Vocht is de vijand van jouw nieuwe materiaal. Let er op dat je het niet in de buurt van warmtebronnen laat staan en dat de ondergrond je ski’s of snowboard niet beschadigt. Wil je je materiaal opslaan voor de zomer, vet dan de staalkanten een beetje in tegen roest en zorg dat er een laagje wax op het belag zit om er voor te zorgen dat vuil geen kans krijgt de basis aan te tasten.

Waxen

TIP: Hot scraping: een warm laag zachte wax trekt het vuil aan. Haal de warme laag wax er af voor dat het afkoelt (de temperatuur is goed als het van glimmend naar mat verandert) en je ski’s of board zijn klaar om de verse waxlaag te ontvangen. Meer tips vind je hier.

Het waxen, slijpen en de reparatie van de base zijn de belangrijkste onderdelen van het onderhoud van je materiaal. Ben je er niet zeker van dat je dit zelf goed kunt, breng je ski’s dan weg en laat het doen door een professional. Je zal het verschil merken op de piste. Toch zelf proberen? Een makkelijke manier is een wax spray of een zogenaamde rub-on wax. Dat is een kwestie van smeren of sprayen, en gaan. Je kunt er ook voor kiezen om warm te waxen. Dit is een intensievere klus, maar het voordeel hier van is dat door de warmte de poriën van het belag de wax beter opnemen. Na het waxen wordt de overtollige laag weggeschraapt waardoor de basis van de ski glad aanvoelt. Wist je dat het niet deze gladheid is die de ski of snowboard beter laat glijden, maar het feit dat de basis nu waterafstotend is? Als je de overtollige wax laag er af haalt met een schraper, zet  dan je ski’s of snowboard in een vuilniszak, dit geeft minder rotzooi.

Kleding

Niets is vervelender dan nat zijn als je op de piste staat. Langzaamaan krijg je het steeds kouder en zelfs tijdens de lunch warm je niet op. Wie heeft er niet met zijn handschoenen onder de handen-droger in het toilet van het alpenrestaurant gestaan in de hoop weer een beetje warmte terug te krijgen? Zorg er dus voor dat je kleding goed waterdicht is. Er zijn voldoende producten op de markt om textiel weer waterdicht te maken. Even wassen en klaar!

Last modified onzondag, 08 november 2015 11:18

Leave a comment

Onze premium partners

Wintertrex Visit Tirol Skiset, nu huren met 45% korting alpenweerman 


Skihuren met korting wel oplopend tot 50%

Log in or create an account