log in

Eco-vriendelijke ski resorts

Rate this item
(2 votes)

Steeds meer skigebieden zetten zich extra in voor het beschermen van de bergnatuur. En gelukkig wordt dit ook door steeds meer wintersporters meegenomen in hun vakantiekeuze. Wij tippen je 4 eco-vriendelijke skigebieden die elk op hun eigen manier bewust omgaan met water, energie en afval.

 Avoriaz (FR)

Het milieuvriendelijke en duurzame aspect van Avoriaz, het middelpunt van het reusachtige Portes du Soleil, zit hem vooral in de bouw. Het skidorp is gelegen op een rotswand en werd geheel ontworpen door drie architecten. Alle gebouwen voerden zij uit in dezelfde karakteristieke stijl. De contouren van de daken volgen ruwweg de vorm van de omliggende bergen, waardoor het dorp van veraf lijkt te overvloeien in de Alpentoppen. Deze speciale vorm van de daken houden de sneeuw goed vast waardoor er een isolerende werking ontstaat die de warmte binnenhoudt. De infrastructuur van het skidorp gaat tevens de strijd aan met uitlaatgassen want het heeft geen wegen, slechts skipistes.

Kaprun (AT)

Kaprun ligt in de streek Unterpinzgau en vormt samen met Zell am See de Europa Sportregion, met ruim 130 km aan piste. Het is een toeristisch dorpje, waar een sportieve en gezellige sfeer heerst. Met name de Kitzsteinhorn gletsjer is bekend, maar het skigebied omvat ook de bergen rond Zell am See. Kaprun loopt voorop als het om duurzame energie gaat want er komt geen fossiele brandstof aan te pas. Het werkt samen met Oostenrijks eerste ISO-gecertificeerde liftmaatschappij die middels zonne-energie en hergebruik van warmte-uitstoot van de installaties de gebouwen bovenop de ‘Kitz’ verzorgen. En er wordt rekening gehouden met de beschermde bos- en wildgebieden.

Tignes 1800 (FR)

 

Het gloednieuwe Tignes 1800 is het eerste zogenoemde ‘eco village’ in de Franse bergen en een goed voorbeeld van hoe een modern skigebied er uit zou moeten zien. Dit houdt onder meer in dat er voor een belangrijk deel gebruik wordt gemaakt van aardwarmte. Bovendien zijn er maatregelen genomen op het gebied van zonne-energie, isolatie en een zo economisch mogelijk gebruik van de beschikbare warmte. Ook niet onbelangrijk: na aankomst verdwijnen de auto’s in een ondergrondse parkeergarage, waar ze tijdens het verblijf niet uit hoeven te komen. Shuttles en skiliften brengen de wintersporter overal heen.

Les Cerniers (CH)

Misschien niet zo groot als de overige 4 skigebieden maar wel net zo duurzaam. Het WhitePod Alpine Ski Resort, dat uit een iglo dorp bestaat, moet het namelijk hebben van zijn kleinschaligheid. De vijftien design iglo’s bestaan niet uit sneeuw: het zijn hoekvormige tenten verankerd op een houten platform. Deze ‘eco-pods’ combineren de traditionele eskimo-manier van wonen met hedendaagse luxe zoals een openhaard, kingsize bed en een schitterend panorama-uitzicht. Maar dan wel met een zo’n klein mogelijke ecologische voetafdruk. Het eten en drinken komt bijvoorbeeld uit de regio, er wordt spaarzaam omgesprongen met water en energie, en er wordt gebruik gemaakt van bioproducten. Het aangrenzende privéskigebied beslaat slechts 7 kilometer met een hoogteverschil van 700 meter.

Fotocredits:
Avoriaz: Avoriaz-Tourisme 
Kaprun: Gletscherbahnen-Kaprun-AG

Last modified onzondag, 08 november 2015 10:20

Leave a comment

Onze premium partners

Wintertrex Visit Tirol Skiset, nu huren met 45% korting alpenweerman 


Skihuren met korting wel oplopend tot 50%

Log in or create an account