log in

De nieuwste berichten in de ski-nieuws.nl database

De steilste pistes van de Alphen

Rate this item
(0 votes)

Ben jij op zoek naar een piste in de Alpen waar je je skiniveau echt kunt testen? Ga dan eens naar een gebied dat bekend staat om een zeer steile piste. Om je op weg te helpen, zetten we hieronder een aantal van de steilste en meest uitdagende pistes voor je op een rij...

Piste ‘Langerzug’ in Lech (Arlberg, Oostenrijk)
Deze piste wordt door velen gezien als de steilste piste van de Alpen. Voornamelijk het eerste deel van de 6,5 kilometer lange afdaling is extreem steil. Het overige deel van de piste is steil, maar duidelijk minder extreem.

Piste ‘Le Pas de Chavanette’ in Portes du Soleil (Zwitserland/Frankrijk)
Deze piste, ook wel ‘de Zwitserse muur’ genoemd, staat bij (on)gunstige condities te boek als de moeilijkste piste van de Alpen. Met een lengte van één kilometer en een hoogteverschil van 331 meter valt deze in een aparte klasse die zwart overstijgt. Het moeilijkste gedeelte van de piste is het begin en hier haalt de afdaling plaatselijk 50 graden. De piste is extra moeilijk omdat er in de loop van de dag immense ‘buckels’ ontstaan waardoor je niet kunt zien wat je te wachten staat.

Piste ‘Manni Pranger’ in Steinach am Brenner (Wipptal, Oostenrijk)
Deze bekende wereldbekerpiste is alleen toegankelijk voor de gevorderde skiërs onder ons. Met 46 graden hoort deze piste absoluut in dit rijtje thuis. De piste kan niet voor niets alleen door een speciale pistebully worden geprepareerd. De piste is niet altijd geopend, dus informeer eerst of dit het geval is.

Piste ‘Gamsleiten 2’ in Obertauern (Salzburgerland, Oostenrijk)
Deze diepzwarte piste kan worden gezien als één van de moeilijkste pistes in de Alpen. Met een hellingspercentage van rond de 100% op sommige plaatsen en met een veelvoud aan ‘buckels’ is deze piste echt een uitdaging voor iedereen.

Piste ‘Kandahar’ in Garmisch-Partenkirchen (Beieren, Duitsland)
Met plaatselijk een hellingspercentage van 92% wordt deze afdaling ook wel de ‘vrije val’ genoemd. Het is de steilste piste van Duitsland en er worden dan ook niet voor niets wereldbekerwedstrijden op deze piste gehouden.

Piste ‘die Streif’ in Kitzbühel (Tirol, Oostenrijk)
Als onderdeel van de bekende Hahnenkamm-wedstrijd behoeft deze piste eigenlijk geen uitleg. Als er geen wedstrijden plaatsvinden, dan is de rode piste gewoon voor iedereen toegankelijk en kun je je voor even meten met de besten. De moeilijkste passages met een hellingshoek van rond de 85% (zoals de Mausefalle, Steilhang, Hausbergkante, Traverse en Zielschuss) staan gemarkeerd als „Skiroute extrem“ en worden daarom niet geprepareerd.

Piste ‘Harakiri’ in Mayrhofen (Zillertal, Oostenrijk)
De Harakiri in Mayrhofen heeft een gemiddeld hellingspercentage van 78%. Het steilste stuk ligt zelfs rond de 100%. Het is één van de bekendste pistes van Oostenrijk en dat is niet voor niets. De Harakiri is een redelijk korte piste en het steilste stuk is slechts 150 meter.

Piste ‘Mont Fort’ in Verbier (4 Valleés, Zwitserland)
Deze hooggelegen, zwarte buckelpiste heeft een hellingspercentage van rond de 77% en is na ‘de Muur’ de steilste piste van Zwitserland. Door de hoge ‘buckels’ behoort deze piste ook tot de moeilijkste.

Piste ‘Franz Klammer Stich’ in Bad Kleinkirchheim (Karinthië, Oostenrijk)
Deze wereldbekerpiste heeft op sommige plaatsen een hellingspercentage van 80%. Met een lengte van 3,2 kilometer en een hoogteverschil van 842 meter is deze piste een echte uitdaging.

Piste ‘Diabolo’, ‘Schwarzköpfle’ en ‘Sennigrat’ in Montafon (Vorarlberg, Oostenrijk)
Deze drie pistes hebben allemaal plekken met een hellingspercentage van 70-80%. De Diabolo piste ligt in het skigebied Golm en de andere twee in Silvretta Nova.

Piste ‘Direttissima’ in Katschberg (Karinthië, Oostenrijk)
Deze piste wordt door de lokale bevolking ook wel de ‘Kärtner Streif’ genoemd, vernoemd naar de bekende piste in Kitzbühel. Het hellingspercentage ligt tussen de 60 en 100% en met een lengte van 2,5 kilometer behoort de piste tot de langste zwarte afdalingen van Oostenrijk. Ook een andere piste met dezelfde naam die in het Oostenrijkse Serfaus-Fiss-Ladis is gelegen, behoort met een hellingspercentage van 70% tot de steilere van de Alpen.

Piste ‘Le Tunnel’ in Alpe d’Huez (Frankrijk)
Le Tunnel heeft als startpunt de hoogste top van Alpe d’Huez (3330 meter) en is een piste van het hoogste niveau. De piste heeft zijn naam te danken aan de tunnel waar je onderweg doorheen moet. Na de tunnel begint het steilste stuk van deze uitdagende zwarte buckelpiste. Naast deze piste vind je in dit gebied ook de langste zwarte afdaling van de wereld. De Sarenne piste is maar liefst 16 kilometer lang en daarom al een uitdaging op zich.

Voor de steile pistes in Italië moet je in Holzriese (Sexten) of in Kronplatz zijn. Hier vind je pistes die rond de 70% liggen.

Last modified onmaandag, 28 december 2015 19:04

Leave a comment

Onze premium partners

Wintertrex Visit Tirol Skiset, nu huren met 45% korting alpenweerman 


Skihuren met korting wel oplopend tot 50%

Log in or create an account