Drones ingezet bij lawineredding Val Thorens

Drones zullen pisteurs gaan bijstaan in Val Thorens

De pisteurs van Val Thorens krijgen dit najaar en komende winter hulp vanuit de lucht. Drones zullen de redders gaan bijstaan in hun werk. Het meest in het oog springende is dat de drones gebruikt gaan worden bij lawinereddingen, maar daarnaast zullen ze de snowmakers gaan helpen bij het besneeuwen van het skigebied.

Twee high-end camera’s

De drones die Val Thorens gaat inzetten zijn uitgerust met twee camera’s. Een zeer geavanceerde camera met een zoomlens om op zicht te zoeken, en een thermische camera die nuttig is bij het zoeken naar lawineslachtoffers onder de sneeuw. “Dankzij de zoomfunctie kunnen we snel en nauwkeurig het terrein verkennen zodra we weten dat er een lawine is geweest. Zelfs als we op bijna drie kilometer afstand van de locatie blijven. Zo kunnen we de pisteurs die zoeken begeleiden om hen de veiligste route te tonen of naar een precieze plek te leiden om sneller te zijn”, legt Olivier Gardet tegenover het Franse BFMTV uit. Hij is technisch directeur van de pistedienst van Les Menuires/Saint Martin en Val Thorens.

Zoeken naar vermiste personen

De drone wordt ook gebruikt om mogelijke aanwijzingen te vinden van een persoon die onder de sneeuw begraven ligt, door het spotten van skisporen, stokken of andere aanwijzingen. Dit allemaal om het werk van de redders te vergemakkelijken. “We kunnen ook ‘twijfel’ wegnemen, met andere woorden, als er geen teken van menselijke aanwezigheid is en als alle gevaar is weggenomen, kan ik de pisteurs vertellen dat ze terug moeten keren”, zegt Gardet. Als er wel iemand onder de sneeuw ligt kan de thermische camera uitsluitsel geven waar de persoon ligt. Ook kan men met de thermische camera ’s nachts zoeken naar vermiste personen.

Hulp bij pistepreparatie en onderhoud skigebied

De drone wordt ook ingezet aan het begin van het seizoen, wanneer Val Thorens zijn sneeuwkanonnen aanzet. De beelden maken het mogelijk om de homogeniteit van de sneeuwbedekking te controleren en zo het werk van de snowmakers en pistenbullychauffeurs te begeleiden. De drones hebben ook hun doeltreffendheid bewezen tijdens onderhoudswerkzaamheden, met name bij de controles van het lawinepreventiemateriaal zoals de gazex-installaties. Meestal zijn er meerdere helikopterrotaties nodig. Eerst om de onderdelen te identificeren die moeten worden vervangen en vervolgens om ze naar de technici te transporteren. De drones maken het mogelijk om al een check te doen voordat de technici ter plaatse komen. Zodoende weten de monteurs precies wat ze ter plaatse nodig hebben.

Snel terugverdiend

Val Thorens heeft 37.000 euro geïnvesteerd in deze nieuwe technologie. Drie gediplomeerde pisteurs worden gemobiliseerd wanneer dat nodig is. Het station wil het aantal personeelsleden dat de drones kan besturen verdubbelen, zodat de drones 24/7 kunnen worden ingezet. Als je bedenkt dat een helikopter per half uur snel al zo’n 1000 euro kost kun je begrijpen dat deze investering zich snel terug verdient. En dan hebben we het nog niet over de extra veiligheid voor de pisteurs en de toegenomen overlevingskansen van lawineslachtoffers gehad.

Bron: wintersport.nl

Leave a Reply